Hoe sluit je je nieuwe wasmachine aan? Doe het zelf in 7 stappen!

Je hebt een nieuwe wasmachine gekocht die volledig past bij jouw behoeften. Koos je ervoor om je toestel zelf te installeren? We helpen je hier je nieuwe machine zelf aan te sluiten. Hou zeker ook de handleiding van je toestel in de buurt.

Haal voor het aansluiten alle verpakkingsmateriaal weg en recycleer het volgens de algemene richtlijnen. Breng het piepschuim of isomo naar het containerpark zodat het gerecycleerd kan worden. Ook je oude machine kan je hier kwijt. Bij aankoop betaalde je al een Recupel-bijdrage om het te recycleren.

Anker

[]

Je wasmachine aansluiten doe je in 7 stappen

Stap 1: een propere ondergrond

Heb je de oude wasmachine al weggehaald? Niet schrikken. Door de jaren heen stapelt vuil en stof zich op onder en achter het toestel. Maak van de gelegenheid gebruik om de vloer en muur eens goed te schrobben. Zo plaats je je nieuwe wasmachine meteen op een propere plek.

Anker

[]

Stap 2: de ideale plaats

Zet je nieuwe wasmachine in een vorstvrije kamer met lage luchtvochtigheid of voldoende verluchting. Kies een plekje met een vlakke en stabiele ondergrond.

Een wasmachine heeft 4 verstelbare voetjes die je individueel kan aanpassen tot het toestel waterpas staat. Dit is heel belangrijk! Staat de machine waterpas? Dan zal deze minder trillen en lawaai maken, en dat is altijd mooi meegenomen.

Zet de nieuwe wasmachine voor het aansluiten meteen op de juiste plek en verplaats het toestel bij voorkeur met twee. Neem het toestel ook niet vast aan de bovenkant.

Stap 3: verwijder de transportbeveiliging

De trommel van elke nieuwe wasmachine zit vast met een aantal grote schroeven om te vermijden dat er schade optreedt tijdens het transport. Deze schroeven houden de trommel op zijn plaats en vind je terug aan de achterkant van het toestel. Na het verwijderen plaats je de meegeleverde dopjes op de opening.

De schroeven laten zitten is geen goed idee. De trommel moet immers kunnen draaien en deze schroeven verhinderen dat. Wanneer je toch een wasprogramma start, riskeer je je nieuwe wasmachine te beschadigen. Deze schade valt niet onder de garantie.

Hou de schroeven bij zodat je de trommel opnieuw kan vastmaken wanneer je verhuist of de wasmachine wilt verplaatsen.

Stap 4: vermijd verlengkabels

Zet de nieuwe wasmachine op zijn plek en controleer of het snoer lang genoeg is. Zorg dat je het toestel aansluit op een geaard en spatwaterdicht stopcontact en vermijd het gebruik van verlengkabels.

Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan. Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar. Dit geldt zeker voor toestellen die continu stroom gebruiken, zoals een diepvries, koelkast,…Ook ovens, kookplaten, vaatwassers en droogkasten verbruiken veel stroom en sluit je beter aan op een apart stopcontact.

Zorg dat er nog wat ruimte vrij is rond het stopcontact.

Anker

[]

Stap 5: wateraanvoer

Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, krijg je ook een nieuwe aanvoerslang. Meestal vind je deze terug in de trommel. Sluit het rechte uiteinde aan op de waterkraan en het gekromde uiteinde op de machine. De aansluiting voor de watertoevoer vind je aan de achterkant bovenaan in de rechterhoek.

Zorg dat de waterkraan altijd goed bereikbaar is en vermijd gewrongen of geplooide leidingen. Draai de waterkraan beetje bij beetje open wanneer je zeker bent dat alle aansluitingen goed vast zitten. Controleer op lekken.

Stap 6: waterafvoer

De waterafvoerslang zit al aangesloten op de wasmachine en moet je enkel in de afvoerbuis stoppen. Met de meegeleverde steunbeugel zorg je dat de slang goed op zijn plaats blijft zitten.

Zorg dat de afvoer minstens een halve meter naar boven loopt, zodat de wasmachine tijdens het draaien niet leeg kan lopen. Dit kan langs de muur of langs de achterkant van de wasmachine.

Stap 7: tijd voor de test

Wanneer alle aansluitingen aangesloten zijn en de wasmachine op haar definitieve plek staat kan je de machine waterpas zetten via de verstelbare voetjes (zie stap 2).

Daarna is het tijd om de machine te testen. Start een wasprogramma op zo hoog mogelijke temperatuur (minstens 60°) en met een lege trommel om die te reinigen. Tijdens de fabricage kan er stof en vuil terechtkomen in de trommel en de kuip. Deze testdraai is bovendien ideaal om lekken op te sporen.

Anker

[]

Alles goed verlopen? Je wasmachine is nu klaar voor gebruik! Lees verder en ontdek hoe je je nieuwe toestel onderhoudt en zo een lange levensduur garandeert.

Anker

[]

Zie je liever een praktijkvoorbeeld van het aansluiten van een wasmachine?

De video’s van Samsung en Miele hieronder tonen hoe je een wasmachine moet aansluiten en waarop je moet letten. Staar je niet blind op de toestellen in deze video’s, want wasmachines en hun aansluitingen kunnen er van merk tot merk en van model tot model verschillen.

Anker

[]

Anker

[]

Heb je je wasmachine aangesloten, maar werkt ze niet? Of nam je teveel hooi op je vork en is het zelf aansluiten van een wasmachine niet voor jou weggelegd? Vraag raad bij onze specialisten. Vind een winkel in je buurt en bel, mail of ga langs!

Anker

[]

Hoe onderhoud je je nieuwe wasmachine?

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je nieuwe aankoop. Een wasmachine wordt heel vaak gebruikt en dat is er na een tijdje ook aan te merken. Met de volgende tips hou je je wasmachine geurvrij en in topconditie.

Anker

[]

Tips om je wasmachine te onderhouden
  • Reinig regelmatig de filter en plaats hem daarna goed terug om waterlekken te voorkomen. Wanneer de filter onderaan de wasmachine zit zal je water moeten aftappen. Hou dus een bakje klaar om het op te vangen. Misschien vind je dat verdwenen babysokje hier wel terug?
  • Gebruik niet te veel wasmiddel zodat er geen resten achterblijven in het zeepbakje. Maar ook niet te weinig, want dan kunnen er vuilresten achterblijven in de trommel en tussen het deurrubber. Of je nu kiest voor het traditionele waspoeder, vloeibaar wasmiddel of pods … Correct doseren is belangrijk!
  • Draai eens per maand een was op 90 graden, of laat de wasmachine leeg draaien op 90 graden met wat sodakristallen. Hierdoor verwijder je zeepresten en vetluis en is de kuip terug hygiënisch schoon. Deze vetluis zorgt na verloop van tijd voor een onfrisse geur en dat wil je natuurlijk vermijden. Is er al vetluis aanwezig in de trommel en kuip? Deze is bijna niet meer weg te krijgen. Voorkomen is dus beter dan genezen.
  • Laat de deur van de wasmachine openstaan na een was. De trommel en het deurrubber kunnen goed drogen en schimmels krijgen geen kans!
  • Ontkalk je wasmachine minstens één keer per jaar. 2 tot 3 keer per jaar wanneer je hard water gebruikt. Kalk zet zich vast op de leidingen en het verwarmingselement. Hierdoor moet je wasmachine meer energie verbruiken om het water te verwarmen en dat is extra belastend voor je toestel. En je zal het merken op je hogere energiefactuur. Gebruik speciale ontkalkers voor wasmachines. Azijn kan het binnenwerk aantasten en vermijd je beter.

Anker

[]